Eficienta pietelor financiare

Informatia poate fi unul din cele mai de pret bunuri in lumea afacerilor. Daca ar fi sa stii ceva ce ar avea un impact major asupra incasarilor unei companii inaintea oricarui altcuiva, bineinteles ca ar fi cel care ar obtine un avantaj important prin detinerea acestei informatii. Dar intrebarea care se pune este cat timp poti mentine acest avantaj de a fi primul care cunoaste informatia respectiva? Ce se va intampla cand toata lumea va afla? Este posibil sa dai peste informatii valoroase, dar sa fii in stare sa le diseminezi inaintea tuturor? Intr-o piata eficienta, informatia este diseminata larg si repede, de aceea permite ca pretul titlurilor de valoare sa se ajusteze rapid astfel incat noile informatii sa reflecte valoarea investitiei.

Subiectul eficientei pietei a fost si este inca un subiect intens dezbatut intr-o comunitate bazata pe investitii. Pentru a intelege si a participa la aceasta dezbatere, fiecare trebuie sa inteleaga la ce se refera eficienta pietei. Pe o piata eficienta, analistii expermentati folosesc informatia de care dispun pentru a estima valoarea investitionala a titlurilor de valoare. Daca investitorii pierd informatia, preturile pietei pot fi diferite de valoarea lor reala. Diferenta dintre pretul titlurilor de valoare si valoarea acestora este o masurare a ineficientei pretului acelor titluri de vaoare. Investitorii care realizeaza analize financiare doresc sa descopere pretul ineficientelor si sa faca comert pentru a castiga profit din descoperirile lor atunci cand pretul se modifica fata de valoarea lor. Aceasta reprezinta baza unei analize fundamentale.

Pe o piata eficienta, pretul titlurilor de valoare va reflecta in totalitate toate informatiile relevante si disponibile pentru valoarea respectivelor titluri financiare. Astfel, un pret perfect eficient este intotdeauna egal cu valoarea titlurilor, chiar daca aceasta valoare se poate modifica continuu pentru a reflecta modul aleator in care informatiile sosesc. Ca organizator, poti ajuta clientii sa inteleaga portofoliul de management, pe de o parte activ si pe de alta parte pasiv prin oferirea de explicatii privind eficienta pietei.

Cornel Dinu – Managing Director

Mob. 0722.324.282

Web: www.daio.ro 

LinkedIn http://www.linkedin.com/in/corneldinu

Twitter: http://twitter.com/daiocompany

Blog: www.corneldinu.wordpress.com

Facebook: http://www.facebook.com/pages/DAIO-Investment-Development-Company/146787178718141

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: