Influenta timpului in evaluarea unei investitii

In general, daca un investitor isi planifica sa detina o investitie pe o perioada lunga de timp, este recomandabil ca acesta sa aleaga o investitie mai riscanta (dar care sa ofere si o rentabilitate mai mare). Sa ne gandim la actiuni, de exemplu:  in ultimii 73 de ani, preturile actiunilor marilor companii au crescut in medie cu 11.2% pe an.  Cu toate acestea, nu este vorba de o crestere liniara/dreapta. Problema cu actiunile este ca “media” nu scoate in evidenta toate cresterile si scaderile mari experimentate de investitori. Unii dintre acestia investesc tocmai in perioadele de scadere si, in felul acesta, nu au cum sa castige acea rentabilitate medie, inregistrand in schimb o pierdere.

Daca o persoana are nevoie de bani pentru a plati educatia copilului care incepe scoala anul viitor, piata de capital nu este cea mai buna investitie. Un investitor rational nu va investi banii de scoala ai copilului sau pentru a vedea daca obtine sau nu o rentabilitate buna pe piata de capital. Spre deosebire de piata actiunilor, investitiile in instrumente cu venit fix  au devenit mai riscante pe termen lung spre deosebire de cele pe termen scurt. Pe langa expunerea imediata la riscul de rata a dobanzii, si a riscului de reinvestire, pe termen lung, instrumentele financiare cu venit fix au o expunere semnificativa la riscul de inflatie. Analizand actiunile si obligatiunile, observam faptul ca factorul timp are atat un efect pozitiv cat si unul negativ asupra investitiilor.

Poate ca cel mai important concept in cadrul finantelor personale este acela ca banii au o anumita valoarea in timp. Altfel spus, intr-un mod simplist, din moment ce se castiga dobanda la orice fel de bani care sunt oferiti cu imprumut, banii primiti astazi valoreaza mai mult decat banii pe care ii veti primi, sa zicem intr-un an. Acest concept ne ajuta sa intelegem modul in care banii se inmultesc in timp, si ne ajuta de asemenea sa comparam diverse sume de bani in diferite perioade de timp.  Atat in cazul imprumuturilor cat si in cazul investitiilor, o persoana renunta la banii pe care ii poate primi astazi in favoarea a ceea ce poate primi in viitor.  Fie ca este un creditor, fie ca este un investitor, acesta suporta costul de oportunitate de a nu avea acesti bani astazi si opteaza pentru a primi acesti bani maine/in viitor. Acest cost de oportunitate se compenseaza prin intermediul dobanzii platite in timp.

Exista mai multe modalitati de a estima valoarea unei investitii. Una dintre acestea este de a utiliza modelul de actualizare a valorii viitoare, care porneste de la premisa ca banii au o anumita valoare in timp. Aceasta presupunere este relevanta in ideea in care cei care se imprumuta platesc creditorilor o anumita dobanda pentru a-i motiva sa le acorde imprumutul.  Dobanda este chiria platita pentru banii imprumutati. Aceasta face ca valoarea finala a unei sume de bani in viitor sa difere de valoarea acestei sume de bani in momentul de fata. Aceasta modalitate de evaluare se foloseste pentru a estima valoarea unor active cum ar fi actiuni, obligatiuni, sau chiar chiria platita pentru imobile. Dupa ce ati facut o astfel de estimare a investitiei, puteti compara pretul acestui activ cu valoarea obtinuta si veti decide in felul acesta daca activul este subevaluat, daca este supraevaluat sau daca este evaluat corect. In functie de acest rezultat, va veti hotari daca sa cumparati, sa vindeti sau sa pastrati anumite actiuni in portofoliul dvs.

 

Cornel Dinu – Managing Director

Mob. 0722.324.282

Web: www.daio.ro

LinkedIn http://www.linkedin.com/in/corneldinu

Twitter: http://twitter.com/daiocompany

Blog: www.corneldinu.wordpress.com

Facebook: http://www.facebook.com/pages/DAIO-Investment-Development-Company/146787178718141

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: