Masurarea rentabilitatii investitiilor

Ati petrecut o bucata buna de timp pentru a va decide asupra unui plan de investitii despre care credeti ca va va ajuta sa va ajuta sa va imbunatatiti situatia financiara. Ati ales cu grija modul corect de alocare al actiunilor, obligatiunilor, fondurilor mutuale si al altor tipuri de investitii.  Ei bine, ce  inseamna acest lucru? Pentru ce ati facut acest lucru? Cum veti sti daca investitia dvs a avut succes sau nu? Care este sensul investitiilor? Scopul acestora este de a ne imbunatati situatia materiala.  Scopul pe termen scurt al investitiei este de a obtine o rentabilitate buna a banilor pe care i-am investit. Fondurile (banii) pe care i-am investit provin din active pe care le detinem, din bani imprumutati, din economii  etc. Va trebui, insa, sa aveti in vedere si un  scop investitional pe termen lung.  Ducerea la indeplinire a unui scop investitional pe termen lung depinde de o serie de factori si anume: capitalul pe care il aveti disponibil pentru investitii, rata rentabilitatii, rata inflatiei, taxele practicate si orizontul de timp la care se refera investitia.

Fie ca este vorba despre investitii pe termen scurt sau investitii pe termen lung, rentabilitatea investitiei este un element de baza pentru investitori. Masurarea rentabilitatii investitiilor este singura modalitate rationala de a compara diverse alternative de investitii. Masurarea rentabilitatii le este necesara investitorilor pentru a evalua ceea ce au facut  si cat de bine au actionat managerii de fonduri in numele lor. Mai mult decat atat,  evaluarea rentabilitatii investitiilor joaca un rol deosebit de important in estimarea randamentelor viitoare.

Evaluarea performantei unui portofoliu este un proces foarte important. Rezultatul   evaluarii poate servi ca si feedback sau ca si mecanism de control care poate face procesul de management al investitiei mult mai eficient. Succesul unei investitii poate fi determinat prin compararea rentabilitatii investitiilor cu risc similar cat si prin compararea  acestuia cu rata de rentabilitate solicitata pentru acel plan de investitii. Decizia de cumparare se poate face prin studierea rentabilitatii medii a unui activ/valoare mobiliara de-a lungul timpului, prin proiectarea/estimarea rentabilitatii viitoare si prin ajustarea rentabilitatii in functie de risc.

Metode elementare de masurare a rentabilitatii:

·         calcularea rentabilitatii pe intreaga perioada a detinerii activului

·         rentabilitatea totala

·         rentabilitatea dupa deducerea taxelor si

·         rentabilitatea reala (ajustata cu rata inflatiei).

Rentabilitatea istorica- poate arata directia / trendul performantei unei investitii. Poate de asemenea sa indice daca rentabilitatea curenta este similara cu cea anterioara. Problema in acest caz este ca rentabilitatea istorica luata singular poate sa nu se dovedeasca foarte eficienta in estimarea performantei viitoare a unei investitii. Informatia aceasta ar trebui sa fie combinata cu alte metode de investigare a practicilor de afaceri ale companiei comparativ datele privind performanta actiunilor acesteia. Rentabilitatea comparativa- o alta modalitate de evaluare este de a face comparatie cu  valoarea indicatorilor unor companii similare (eventual din acelasi domeniu de activitate) cat si prin raportare la pragul de rentabilitate al pietei / bursei respective.

Cornel Dinu – Managing Director

Mob. 0722.324.282

Web: www.daio.ro

LinkedIn http://www.linkedin.com/in/corneldinu

Twitter: http://twitter.com/daiocompany

Blog: www.corneldinu.wordpress.com

Facebook: http://www.facebook.com/pages/DAIO-Investment-Development-Company/146787178718141

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: