Riscul Investitional

Avem tendinta sa dam o conotatie negativa ideii de risc. In opinia multora dintre noi, riscul este ceva ce trebuie evitat sau este o amenintare care speram sa nu se materializeze. In lumea investitionala, insa,  riscul este inseparabil de rentabilitate si, dincolo de ideea ca este sau nu dezirabil, este pur si simplu necesar. Intelegerea ideii de risc este o componenta importanta a educatiei financiare.

Sa ne imaginam ca suntem un investitor din perioada 1929-1930 in Statele Unite, cand s-a prabusit bursa. Multi investitori si-au pierdut toate economiile pe care le-au investit in piata de capital. Ce anume a cauzat aceasta masiva cadere a burselor si declinul economic din tarile industrializate, cunoscut si sub denumirea de Marea Depresiune ce a urmat? Este vorba despre riscul investitional. Nu riscul legat de piata de capital in sine a fost cel care a determinat aceasta cadere spectaculoasa, ci faptul ca acest risc a fost amplificat prin folosirea tranzactiilor in marja (in esenta cumparari pe datorie). Au fost multi cei care au investit mai mult decat isi puteau permite prin folosirea tranzactiilor in marja si prin aceasta au pierdut mult mai mult decat au investit. In multe cazuri, au pierdut mai mult decat intreaga lor avere.

Este drept ca riscul investitional este considerat raul necesar pentru cei care urmaresc sa obtina randamente mai mari decat cele obtinute prin detinerea de obligatiuni guvernamentale cu scadenta la 90 de zile. Acest tip de obligatiuni sunt considerate titluri mobiliare/active cu risc  zero de catre profesionistii in investitii. Din alta perspectiva, riscul reprezinta probabilitatea masurabila ca o anumita investitie sa inregistreze un castig sau o pierdere.

Riscul merge mana in mana cu castigul potential. Cu cat sunteti dispusi sa acceptati un risc mai mare, cu atat castigul potential va fi mai mare. Dar, asta poate sa insemne si faptul ca  pierderea potentiala va fi mai mare. Totusi, prin intermediul analizei probabilitatilor, putem sa limitam riscul de pierdere fara insa a neutraliza in totalitate castigul potential.

Exista doua mari componente ale riscului:

·         Riscul specific (nesistematic): cuprinde riscul sectorial (tine de sectorul in care opereaza o companie) si riscul intrinsec (care tine strict de activitatea companiei). Sa presupunem ca detineti in portofoliul dvs actiuni la o companie de utilitati. Acest tip de companii, prin specificul activitatii lor sunt companii stabile, mari (incluse in categoria blue-chips) si care ofera rentabilitati mai mici ale actiunilor. Daca doriti sa cresteti randamentul portofoliului, ati putea sa achizitionati si niste actiuni ale unor companii care activeaza in domenii cum ar fi de exemplu hi-tech sau biotehnologie, care prezinta un risc mai mare, dar si posibilitatea unui castig mai mare. Ceea ce reiese din acest exemplu este faptul ca acest tip de risc (riscul specific) se poate diversifica prin includerea in portofoliu a unor actiuni emise de companii care opereaza in domenii diferite de activitate.

·         Riscul sistematic: este acel risc legat de variatia principalilor indicatori macroeconomici (PIB, rata inflatiei, rata medie a dobanzii, cursul de schimb, situatia politica, riscul de tara). Cu alte cuvinte, este vorba despre riscul pietei respective, sau riscul sistematic- masurat in cazul actiunilor listate prin indicatorul beta. Acest risc nu depinde de structura portofoliului, de tipul de actiuni detinute, ci este legat de piata/tara respectiva.

Surse ale riscurilor investitionale– exista diverse surse de risc asociate investitiilor, incluzand aici riscul de dobanda, riscul de reinvestire, call risk si riscul afacerii in sine. Aceste tipuri de risc nu se exclud reciproc, ele pot coexista in anumite situatii si  pot determina fluctuatii ale valorii investitiilor.

Analiza probabilitatilor– Analistii in investitii elaboreaza liste cu valori posibile ale rentabilitatii investitiilor in functie de riscurile specifice diverselor tipuri de active.

Va trebui sa acceptati un anumit grad de risc pentru a va duce la indeplinire scopul investitional. In felul acesta, va trebui sa puneti in balanta pe de o parte gradul de risc pe care sunteti dispusi sa-l acceptati si pe de alta parte rentabilitatea de care aveti nevoie. Fie ca este vorba de o investitie personala, fie ca privim din perspectiva unor profesionisti care administreaza diverse portofolii ale clientilor, este important sa intelegem ce anume determina  fluctuatiile valorilor portofoliilor si este deasemenea important sa identificam cat din aceste fluctuatii se poate compensa prin diversificarea portofoliului.

Cornel Dinu – Managing Director

Mob. 0722.324.282

web: www.daio.ro

LinkedIn http://www.linkedin.com/in/corneldinu

Twitter: http://twitter.com/daiocompany

Blog: www.corneldinu.wordpress.com

Facebook: http://www.facebook.com/pages/DAIO-Investment-Development-Company/146787178718141

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: