Instrumentele financiare derivate

Exista persoane care merg la piata de obiecte vechi sau la magazine de antichitati in cautare de chilipiruri. Ce cauta ei de fapt? Acesti vanatori de comori cauta obiecte a caror valoare depaseste pretul pe care il primeste vanzatorul.  Antichitatile si colectiile rare pot sa returneze uneori profituri asemanatoare actiunilor.

Multi investitori isi limiteaza portofoliul la actiuni, obligatiuni si fonduri mutuale. Mai exista insa si alti investitori care fac si altfel de investitii pentru a obtine profit.

Unele persoane se indreapta catre investitii in instrumente care deriva din piata de valori mobiliare, in timp ce altii investesc in piata imobiliara sau in obiecte de colectie. Unele dintre aceste investitii pot fi folosite in scop speculativ, in scop de acoperire a riscului altor investitii sau pot fi folosite pentru a diversifica riscul in general. Daca va permiteti sa investiti in altceva decat actiuni, obligatiuni si fonduri mutuale, este important sa aveti in vedere raportul beneficiu- risc asociat acestor investitii mai complexe. Va amintim notiunea de instrumente financiare derivate. Instrumentele financiare derivate sunt titluri mobiliare a caror valoare depinde de valoarea activului de baza de la care acestea deriva, dupa cum spune si denumirea. Exista doua categorii mari de astfel de instrumente derivate:

·         Contracte pe optiuni: sunt contracte standardizate care ofera cumparatorului lor posibilitatea, dar nu si obligatia de a cumpara (call option)/vinde (put option) un anumit activ suport la o data viitoare, la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei. Acestea sunt utilizate in scop speculativ sau in scop de acoperire a riscului. Folosite in mod necorespunzator, acestea pot amplifica riscul unui portofoliu.

·         Contracte futures– Contractul futures reprezinta o obligatie asumata, de a cumpara/vinde un anumit activ, la o anumita data in viitor, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. Pot exista astfel de contracte bazate pe livrarea de marfuri sau instrumente financiare. Contractele futures pentru marfuri au pierdut din popularitate in ultima vreme, comparativ cu cele care au ca si activ suport instrumentele financiare. Acestea din urma au devenit o modalitate de a previziona directia in care se misca valoarea activului suport. Spre exemplu, inainte de deschiderea burselor din Statele Unite, analistii urmaresc performanta unor indecsi pe futures de pe alte piete, pentru a prezice modul in care va deschide bursa.

Instrumentele financiare derivate pot fi utilizate in doua scopuri:

·        Pentru protectie/acoperirea riscului– Spre exemplu, sa presupunem ca ati cumparat un anumit tip de actiune pornind de la premisa ca pretul acesteia va creste. Ca o modalitate de siguranta achizitionati si o optiune de cumparare (call option) pentru aceeasi actiune, astfe ca, in cazul in care pretul actiunii ar scadea, sa puteti sa va limitati in acest fel pierderea.

·        In scop speculativ: Alti investitori folosesc instrumentele financiare derivate in scop speculativ si pot face acest lucru fara a detine in mod obligatoriu actiunea respectiva, cum este exemplul din cazul precedent.

In oricare din cele doua cazuri de mai sus, primele pentru achizitia instrumentelor derivate sunt mici in comparatie cu pretul activului de baza (actiunea). In felul acesta, prin utilizarea instrumentelor financiare derivate, se amplifica fie castigul, fie pierderea, comparativ cu detinerea unor instrumente financiare de baza (actiuni)

Cornel Dinu – Managing Director

Mob. 0722.324.282 

web: www.daio.ro

Blog: www.corneldinu.wordpress.com

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: