Fonduri de investitii cumulative

Imaginati-va ca ati primit o mica mostenire de la o ruda. Va ganditi sa investiti acesti bani si incepeti sa luati in considerare cateva variante de investitie. Stiti ca instrumentele monetare ar fi o varianta de investitie buna si in felul acesta banii  dvs ar fi in siguranta. Totusi, daca priviti mai in detaliu inspre piata de instrumente monetare, va dati seama ca nu va puteti permite sa investiti in mod individual in aceste instrumente monetare pe termen scurt cu venit fix. In alta ordine de idei, va ganditi sa cumparati mai multe tipuri de obligatiuni, in felul acesta diminuand riscul asociat detinerii de obligatiuni; totusi, va dati seama ca nu aveti suficienti bani pentru a cumpara mai multe tipuri de obligatiuni. Deasemenea, va ganditi sa investiti si in actiuni. 

Castigul realizat prin cresterea valorii actiunilor ar putea fi teoretic mai mare decat cel oferit de alte tipuri de active pe termen lung; totusi, va dati seama ca nu aveti nici timpul, nici expertiza pentru a face o evaluare a actiunilor si nici nu sunteti siguri care ar fi momentul optim sa cumparati, daca trebuie sa pastrati actiunile sau daca sa le vindeti. Ce ar fi de facut in acest caz? Una din solutiile la care multi dintre americani au recurs, ar fi sa investiti intr-un fond de investitii gestionat intr-un mod profesionist. In zilele noastre, majoritatea angajatilor din Statele Unite investesc in fonduri, fie prin intermediul planurilor de pensii sponsorizate de angajator, fie prin investitii in asigurari, fie prin economisire privata in fonduri mutuale.

Prin participarea la aceste fonduri de investirii cumulative, devine posibil pentru investitorii mici sa faca investitii in actiuni, in care nu ar fi fost posibil sa investeasca singuri. Genul acesta de investitii diminueaza deasemenea si riscul unui investitor prin diversificare, transferand responsabilitatea de a investi in anumite instrumente unor profesionisti in investitii. In Romania exista doua tipuri de fonduri de investitii:

·         fonduri inchise si

·         fonduri deschise

Principala diferenta intre cele doua o confera modul in care este organizata emisiunea unitatilor de fond, astfel ca fondurile deschise au o emisiune permanenta de unitati de fond, spre deosebire de cele inchise, care nu au o emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori. Un fond de investitii cumulativ este un gen de investitie in care se cumuleaza banii mai  multor investitori care urmaresc acelasi scop investitional, acelasi orizont de timp  si aceeasi toleranta la risc. Acesti bani vor fi apoi administrati de un manager de fond profesionist. Prin faptul ca acesti bani se cumuleaza intr-un astfel de fond, investitorii individuali isi maresc puterea investitionala. Astfel de investitii in fonduri cumulative le ofera posibilitatea investitorilor mici sa beneficieze de aceleasi avantaje pe care le aveau nu demult numai investitorii mari.

Ca si concluzie, principalele beneficii ale fondurilor cumulative sunt:

·         o administrare profesionista

·         impartirea riscului

·         costuri reduse de administrare

·         posibilitatea de alegere a fondului

Cornel Dinu – Managing Director

Mob. 0722.324.282 

web: www.daio.ro

Blog: www.corneldinu.wordpress.com

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: