Ziua de mâine: Faliment sau siguranţă?

“ Don’t Stop” / ”Nu te opri”,îndemnul incendiar al trupei Fleetwood Mac, a sincronizat începând cu 1976 mii de fani. Cântecul britanicilor a marcat un succes deosebit care a adus satisfacţii materiale consistente. Refrenul exploziv “Don’t stop thinking about tomorrow. Don’t stop, it’ll soon be here”/ “Nu înceta să te gândeşti la ziua de mâine, va fi în curând aici.”, a dat tuturor o stare euforică de optimism însă pragmatismul acestor vorbe a fost neglijat chiar de unul din membrii formaţiei. După o vânzare de peste 55 de milioane de exemplare şi un impuls frenetic bazat pe “gândeşte-te la ziua de mâine”, Mick Fleetwood a dovedit că nici măcar arta nu poate fi ruptă de realitatea financiară. Astfel, în 1984 Mick ajunge în stare de faliment.

Majoritatea dintre noi cheltuim fără să ne gândim la bani. E cel mai simplu şi mai la îndemână, chiar dacă suntem sau nu artişti pe culmile succesului.  Însă când vine vorba de economisire, lucrurile stau exact invers; trebuie să ne gândim la bani. Economisirea nu este un eveniment natural. Ea trebuie planificată.

Planificarea şi bugetarea necesită control. Planificarea financiară implică să priveşti în perspectivă, să te confrunţi cu realitatea financiară şi cu sacrificiile pe care aceasta le presupune, şi să iei măsuri. Constrângerile financiare nu sunt la fel de distractive ca şi cheltuielile nemărginite, dar sunt mult mai distractive decât un foarte posibil faliment. Pentru a ne îndepărta cât mai mult de cazul lui Mike Fleetwood – care doar după eşec a început cu adevarat să se gândească la “ziua de mâine”- trebuie să reflectăm limpede la soluţiile echilibrului nostru economic.

Planificarea financiară este procesul de gestionare eficientă a finanţelor care ajută la  determinarea situaţiei din prezent, nevoilor viitoare şi ceea ce este necesar pentru a ne atinge obiectivele. Aceste obiective pot varia de la achiziţionarea unei maşini sau a unei locuinţe, până la economisirea pentru educaţia copiilor sau planificarea pensiei.

Conceptele cheie ce trebuie reţinute sunt:

·          Scopul planificării financiare: Scopul planificării finanţelor dumneavoastră este de a realiza viitoare obiective financiare, urmând un plan de acţiune.
·          Beneficiile planificării financiare: Planificarea financiară ajută la oferirea unei direcţii şi propune o modalitate de percepere a relaţiei dintre diferitele decizii financiare.
·          Componentele planificării financiare: Planificarea financiară include planificarea următoarelor elemente:
–                 Finanţare şi creditare

–                 Managementul riscului şi asigurari

–                 Investiţii  financiare

–                 Pensii private şi beneficii angajaţi

–                 Transferul drepturilor de proprietate

–                 Managementul taxelor şi  impozitelor

·         Consultanţii în planificare financiară: Consultanţii sunt profesionişti care crează un plan financiar pentru a ajuta clienţii în atingerea obiectivelor lor.
·              Responsabilităţile clientului: Clienţii consultanţilor  financiari au anumite responsabilităţi ce includ organizarea şi clasificarea propriilor documente financiare, şi consemnarea tuturor tranzacţiilor.
·          Procesul de planificare financiară: Acest proces constă în şase paşi:

Pasul 1: Stabilirea relaţiilor client-planificator
Pasul 2: Colectarea informaţiilor, determinarea obiectivelor şi aşteptărilor
Pasul 3: Determinarea situaţiei financiare a clientului
Pasul 4: Dezvoltarea şi prezentarea planului financiar
Pasul 5: Implementarea planului financiar
Pasul 6: Monitorizarea planului financiar

Cornel Dinu – Managing Director
Mob: 0722.324.282
Fix: 0374.012.990
Mail: cornel.dinu@daio.ro
Web: www.daio.ro

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: